Wie zijn we?

We zijn een gezin uit Gent en steeds op zoek naar nieuwe manieren om ons steentje bij te dragen voor mens en milieu. Begin dit jaar hoorden we in de media dat je "door trager te rijden de fossiele brandstof consumptie met 20% kunt verlagen". Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) kan trager rijden een groot effect hebben: een snelheidsbeperking van 10 kilometer per uur kan het olieverbruik doen dalen met 290.000 vaten olie per dag. Dit zou niet enkel een goed effect hebben op het milieu (verlaging van de CO2 uitstoot, het fijn stof, de geluidshinder), maar ook meer vrede in de wereld brengen. Daarbij is het goed voor jouw spaarpot en het zal ook het aantal fatale ongevallen kunnen reduceren.


Small changes with big difference

Voor ons is het een no-brainer. Dus kwamen we met het idee 100km/h op autostrade te promoten. Indien mogelijk rijd je dus 100km/h in plaats van 120km/h. Samen met het grafisch ontwerp bureau Wizarts hebben we een bumper sticker ontwikkelt, die 3 van de voordelen communiceert. Hiermee willen we 100km/h op de snelwel accepteerbaar maken. Dit voor zowel de bestuurders, die reeds trager rijden, maar ook voor hen, die wel willen maar nog extra stimulans nodig hebben. In een bevraging van "De Standaard" (België) gaven 57% van de respondenten aan, dat ze reeds 100 km/h rijden. Dat is fantastisch, en met de stickers hopen we nog meer supporters te vinden.

Ons gezin/bedrijf heeft reeds 1000 bumper stickers gesponsord. Ze worden verkocht door Natuurpunt en Oxfam wereldwinkels. Om nog eens 10000 stickers te verdelen hebben we 15000 € nodig. Daarom hebben we een webshop opgezet. Met jouw hulp hopen we dit doel te bereiken. Zo steunen we samen de mensen, die reeds 100 km/h rijden, geven we hun een extra stimulans en zetten we hopelijk nog meer mensen ertoe aan  maximaal  100km/h te rijden.

Vragen en antwoorden:

Nog niet overtuigd? Hier enkele antwoorden op jullie vragen. Contacteer ons gerust met andere vragen.

 1. Veiligheid eerst. Nee, het is  niet onveilig(er) om 100 km/h op de autosnelweg te rijden. Daarvoor contacteerden we verschillende experten. Hoe groter de snelheid, hoe dodelijker een ongeval is (3-4% per km hoger dan 100kmh). Hoe groter het snelheid verschil tussen de voertuigen, hoe meer kans op ongevallen.  Als je dus in normaal "gemengd snelheidsverkeer" rijdt, dan blijft het risico even groot op een ongeval. De kans dat je aan 100 km/h een dodelijk ongeval krijgt/veroorzaakt blijft nog altijd veel kleiner.
 2. Voor de "speed lovers": Het is een uitnodiging om trager te rijden. We vragen respect voor de keuze van de bestuurder, die verkiest niet sneller dan 100km/h te rijden. Het heeft echt wel zin. Je kan gerust inhalen, geen enkel probleem, geen boze blik! Jij hebt misschien andere manieren om energie te sparen? Een ander gemakkelijk alternatief is een paar bomen te kopen op de webshop om jouw extra uitstoot te compenseren. Laat het ons gerust weten als je acties kan bedenken die beter bijdragen en minder moeite kosten.
 3. Kijken jullie dan ook niet boos als we soms toch (even) sneller dan 100km/h rijden met onze sticker op de bumper? Als we 80% van de tijd aan 100km/h rijden is dat nog steeds een goed cijfer. Een 8/10 op uw examen. Super, toch? Sommige mensen stoppen verslavingen liever in 1 keer, anderen verminderen liever met kleine stapjes. Een auto heeft ook soms meerdere gebruikers.
 4. Andere energiebesparende maatregelen hadden we ook overwogen: jouw rijstijl aanpassen, op constante snelheid rijden, minder airco verbruiken, minder hard optrekken aan het rode licht en op die manier minder energie verbruiken. Wij berekenden dat 100km/h echter het grootste resultaat biedt met de minste moeite.
 5. Je denkt, dat je te veel tijd verliest? Dat is echt niet het geval. Je kan niet constant 120km/h rijden. Je moet veel harder afremmen en weer optrekken. Daardoor ontstaan er ook veel meer files. Laat je door de experten overtuigen of bekijk het Filmpje van BordEnStift.
 6. Natuurlijk kan je nog tal van andere acties ondernemen om minder olie of energie te verbruiken. Het beste zou zijn om helemaal niet met de auto te rijden, maar we zijn ervan overtuigd, dat ook mensen met auto hun steentje kunnen bijdragen voor een betere wereld. 
 7. Wie al geen auto heeft: Proficiat, echt waar. Wij zijn ook lid van Partago elektrisch Autodelen. Geef de sticker kado aan familie en vrienden, koop onze event t-shirt of contacteer ons om anders samen te werken.
 8. Nee, we zijn niet de eersten geweest met die berekeningen. We denken dat het een goed idee is en zijn het ermee eens dat het een no-brainer is. Dankzij voortreffelijke journalisten en experten hebben we de opportuniteit ontdekt, om tegelijk goed te doen voor de spaarpot, het milieu en de vrede in de wereld.
 9. Je rijdt elektrisch of op LPG? Fantastisch, ook dan kan je energie, geld en levens besparen door trager te rijden.  Energie besparen is altijd een goede zet voor het milieu.
 10. De berekeningen zijn gebaseerd op gemiddelden en er zijn afrondingen gebruikt. Op die manier is het minder complex en is het gemakkelijker om te communiceren. De cijfers spreken voor zich. De voordelen zijn enorm tegenover de te leveren inspanning. We hebben een rekenmodel klaar, stuur ons een email op info@100kmh en je krijgt de excel berekening zodanig dat je jouw situatie kan uitrekenen in €, CO2 uitstoot, aantal bomen equivalent en vaten ruwe olie die je niet moet oppompen.
 11. Waarom kost de sticker geld? De kosten voor het pilot project zijn nu gedekt door vrijwilligers werk die tijd hierin investeren en financiële sponsoring van "Lean Supply Chain Consulting", het bedrijf van de oprichter.  Dit budget is echter gelimiteerd. Om 10 000 stickers te kunnen kleven en de actie verder te kunnen uitbreiden hebben we nog budget nodig. Daarbij geloven we niet in "gratis uitdelen" van de sticker. Die wordt te weinig gehangen. We zoeken een kritieke massa mensen die echt bereid is om 100 km/h te rijden. 5€ is de winst om de eerste 300km aan 100 per uur te rijden. Betaald commitment wordt daarbij doorgaans beter uitgevoerd. Het business model voor partners gaat als volgt: De partner kreeg een aantal stickers gratis en kunnen die verkopen aan een zelf bepaalde prijs. De opbrengst kunnen de partners vrij gebruiken voor eigen doelen. Natuurlijk kunnen zij tijdens de pilot fase ook extra stickers krijgen-zolang die beschikbaar zijn en daarna inkopen aan inkoopprijs.


Meet the team

Daniela Mahlke

Verpleegkundige, houdt van het strand, lopen, basket, yoga, boeken lezen...

Maarten Hentzen

Consultant, houdt van golfsurfen, windsurfen,..

Stijn De Pauw

Grafisch ontwerper, houdt van windsurfen, golfsurfen en feestjes...


Overtuigd of klaar om te helpen anderen te overtuigen?

Support this mission!