Wie zijn we?

We zijn een gezin uit Gent en steeds op zoek naar nieuwe manieren om ons steentje bij te dragen voor mens en milieu. Begin dit jaar hoorden we op de radio en lazen we in de krant, dat je door trager te rijden de fossiele brandstof consumptie met 20% kunt verlagen. Ook volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) kan trager rijden een groot effect hebben: een snelheidsbeperking van 10 kilometer per uur kan het olieverbruik doen dalen met 290.000 vaten olie per dag. Dit zou niet enkel een goed effect hebben op het milieu (verlaging van de CO2 uitstoot, het fijn stof, de geluidshinder), maar ook meer vrede in de wereld brengen, is goed voor jouw spaarpot, vooral met de stijgende olieprijzen, en het zal ook het aantal fatale ongevallen kunnen reduceren.

Small changes with big difference

Voor ons is het een no-brainer. Dus kwamen we met het idee 100km/h op autostrade te promoten. Indien mogelijk rijd je dus 100km/h in plaats van 120km/h. Samen met het grafisch ontwerp bureau Wizarts hebben we een bumper sticker ontwikkelt, die 3 van de voordelen communiceert. Hiermee willen we 100km/h op de autostrade legitiem maken. Dit voor zowel de bestuurders, die reeds trager rijden, maar ook voor hun, die wel willen maar nog extra stimulans nodig hebben. In een bevraging van "De Standaard" (België) gaven 57% van de respondenten aan, dat ze reeds 100 km/h rijden. Dat is fantastisch, en met de stickers hopen we nog meer supporters te vinden.

Ons gezin heeft reeds 1000 bumper stickers gesponserd. Ze worden verkocht door Oxfam wereldwinkels en Natuurpunt. Om nog eens 10 000 stickers te verdelen hebben we 15000 € nodig. Daarom hebben we een crowdfunding actie opgezet. Met jouw hulp hopen we dit doel te bereiken. Zo steunen we samen de mensen, die reeds 100 km/h rijden, geven we hun een extra stimulans en zetten we hopelijk nog meer mensen ertoe aan 100km/h te rijden.

Nog niet overtuigd? We hebben een paar argumenten geformuleerd:

  1. Juist, de berekeningen zijn gebaseerd op gemiddelden en afgerond. Op die manier is het minder complex en ziet men hopelijk de big picture. De cijfers spreken voor zich. De voordelen zijn enorm tegenover de te leveren inspanning.
  2. Voor de "speed lovers": Het is een uitnodiging om trager te rijden. We vragen om de bestuurder, die verkiest niet sneller dan 100km/h te rijden, te respecteren. Het heeft echt wel zin, maar men kan gerust inhalen, geen enkel probleem.
  3. Je denkt, dat je te veel tijd verliest? Dat is echt niet het geval. Je kunt niet constant 120km/h rijden. Je moet veel harder afremmen en weer optrekken. Daardoor ontstaan er ook veel meer files. Laat je door de experten overtuigen.
  4. Je rijdt elektrisch? Fantastisch. Je kunt ook energie, geld en levens besparen door trager te rijden. En wie weet, waar de elektriciteit vandaan kom?. Energie besparen is altijd een goede zet voor het milieu.
  5. Jij rijdt op gas? We hebben geen cijfers over lpg, maar zoals bij elektrische auto's kun ook jij energie, geld en levens sparen door trager te rijden.
  6. Natuurlijk kun je nog tal van andere acties ondernemen om minder olie of energie te verbruiken. Het beste zou zijn om helemaal niet met de auto te rijden, maar we zijn ervan overtuigd, dat ook mensen met auto hun steentje kunnen bijdragen voor een betere wereld. Dus steun deze kleine effort aub.
  7. Voor hun, die niet met de auto rijden: Proficiat, echt waar. We zijn er nog niet, maar ik hoop dat je ons effort kunt apprecieren. Geef de sticker cadeau aan vrienden en familie en kleef de sticker op jouw fiets, aan jouw raam, of waar dan ook om ons initiatief zichtbaar te maken.
  8. Je kunt natuurlijk ook jouw rijstijl aanpassen: op constante snelheid rijden, minder airco verbruiken, minder hard optrekken en op die manier minder energie verbruiken. De redenen, die we via de sticker communiceren, zijn gemakkelijk te controleren en te meten, en je moet ergens beginnen.
  9. Reken ons er aub niet op af, als we soms toch sneller dan 100km/h rijden ook al hebben we zo een sticker op onze bumper kleven. Als we 80% van de tijd aan 100km/h rijden is dat nog steeds een goed cijfer. Een 8/10 op uw examen. Super, toch?
  10. Nee, we zijn niet de eersten geweest met die berekeningen. We denken dat het een goed idee is en zijn het ermee eens dat het een no-brainer is. Dankzij voortreffelijke journalisten, hebben we de opportuniteit ontdekt, om tegelijk goed te doen voor de ,spaarpot het milieu en vrede in de wereld.

Meet the team

Daniela Mahlke

Verpleegkundige, houdt van het strand, lopen, basket, yoga, boeken lezen...

Maarten Hentzen

Consultant, houdt van golfsurfen, windsurfen,...

Stijn De Pauw

Grafisch ontwerper, houdt van windsurfen, golfsurfen en feestjes...WHAT NOW?

Support the mission